Strava a dietologická poradňa
Niekoľkokrát denne siahneme po niečom k jedlu, aby sme utíšili svoj hlad, uspokojili svoje chuťové bunky, získali energiu. Nič nerobíme tak pravidelne - a doslova automaticky, ako si obstarávame stravu. Správne sa stravovať je naozaj umenie. Nie je to však zas až tak zložité - ide len o to uvedomiť si, čo nášmu telu prospieva - a čo mu škodí - a zmeniť svoje dlhoročné návyky. Človek je od prírody pohodlný a nájde si vždy výhovorku. prečo to nejde, miesto toho,aby hľadal spôsob, ako to urobiť. Vyhovára sa, že nemá čas, ani peniaze. A pritom stačí naozaj len tak málo - a to CHCIEŤ.
Kvalitná strava pre nás nie je to, čo nám chutí, ale to, po čom sa cítime dobre. Ak zvolíme správne jedlo, po jeho konzumácií sa cítime lepšie, ako pred ním ! To znamená, že nie sme po jedle unavení, nafúknutí, s ťažkým bruchom.
Na to, aby sme si vedeli vybrať správne potraviny, treba vedieť o potravinách, akú majú energiu, chuť, účinok a na ktorý vnútorný orgán pôsobía.
Potraviny sa delia podľa:
energie na: chladné, ochladzujúce, neutrálne, zahrievajúce a silno zahrievajúce
chuti na: kyslé, sladké, slané, horké, pálivé
účinku na: prehriatie, zástavu krvácania, potlačenie tvorby kyseliny, potlačenie potenia
Druh potraviny, ktorý použijeme, závisí od mnohých faktorov a to:
- aký sme typ - teplomilný, studenomilný
- v akom ročnom období sa práve nachádzame - jar, leto, jeseň, zima
- akú máme zdravotnú kondíciu - chorý, plný energie
Napr. vyčerpaná žena, ktorá trpí zimomravosťou, určite nebude jesť v zime šaláty zo surovej zeleniny.
Podobne na potraviny vplýva aj spôsob spracovania:
- pečenie, smaženie, grilovanie
- varenie, dusenie, para
Všetky tieto vecí vplývajú na organizmus a je preto potrebné dobre uvážiť, kedy a aké potraviny užiť. Je dokázané, že až 70% chronických ochorení je spôsobené nevhodnou stravou.