Niekoľkokrát denne siahneme po niečom k jedlu, aby sme utíšili svoj hlad, uspokojili svoje chuťové bunky, získali energiu. Nič nerobíme tak pravidelne - a doslova automaticky, ako si obstarávame stravu. Správne sa stravovať je naozaj umenie. Nie je to však zas až tak zložité - ide len o to uvedomiť si, čo nášmu telu prospieva - a čo mu škodí - a zmeniť svoje dlhoročné návyky.
Kvalitná strava pre nás nie je to, čo nám chutí, ale to, po čom sa cítime dobre. Ak zvolíme správne jedlo, po jeho konzumácií sa cítime lepšie, ako pred ním! To znamená, že nie sme po jedle unavení, nafúknutí, s ťažkým bruchom.
Potraviny sa delia podľa:
energie na: chladné, ochladzujúce, neutrálne, zahrievajúce a silno zahrievajúce
chuti na: kyslé, sladké, slané, horké, pálivé
účinku na: prehriatie, zástavu krvácania, potlačenie tvorby kyseliny, potlačenie potenia
aký sme typ - teplomilný, studenomilný
v akom ročnom období sa práve nachádzame - jar, leto, jeseň, zima
akú máme zdravotnú kondíciu - chorý, plný energie
Napr. vyčerpaná žena, ktorá trpí zimomravosťou, určite nebude jesť v zime šaláty zo surovej zeleniny.
pečenie, smaženie, grilovanie
varenie, dusenie, para
Pomôžeme vám nastaviť jedálničiek podľa aktuálneho stavu vašich orgánov.